Vastuullisuus

Pixie Dust -malliston lähtökohtana on luonnonmateriaalit, luonnonvärit ja läpinäkyvä tuotanto.

VALMISTUS

Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan käsityönä Inkoossa.
Uniikit kasvivärjätyt vaatteet ja asusteet ovat valmiina varastossa, värjäämättömät tuotteet valmistetaan tilauksesta, jotta suurta varastoa ei kerry ja vaatteet valmistetaan tarpeeseen.
Vaatteiden valmistuksesta jääneet leikkuupalat hyödynnetään asusteiden valmistuksessa.

MATERIAALIT

Tuotteet valmistetaan luonnonmateriaaleista.

100% MERINOVILLA

Käyttämäni merinovillaneulos on mulesing vapaata. Merinovillan alkuperämaa on Etelä-Afrikka ja villa on kehrätty langaksi Italiassa. Neulos on valmistettu Suomessa Orivedellä ja on Öko-tex sertifioitu. Orivedeltä neulos matkaa Inkooseen, jossa tuotteet valmistetaan. Neuloksen neliöpaino on 250 g/m².

Merinovillaa hoidetaan parhaiten tuulettamalla, se raikastaa tuotteen hyvin.
Jos vaatteessa on näkyvää likaa, voi sen pestä paikallisesti kylmällä vedellä ja villapesuaineella.
Neulokselle tehdyn Basolan -käsittelyn ansiosta merinovillan voi pestä myös 30 °C villapesuohjelmalla pesukoneessa. Basolan on niin kutsuttu ensimmäisen asteen kutistumisenestokäsittely, jossa käytetään orgaanista villankäsittelyainetta.
Muotoile kosteana ja kuivaa mieluiten tasossa. Vältä suoraa auringonvaloa kuivattaessa ja tuulettaessa.

100% HAMPPU

Värjäämätön 100% hamppukangas valmistetaan Romaniassa. Hamppu on materiaalina erittäin ympäristöystävällinen. Kasvaessaan se parantaa maaperää eikä se vaadi torjunta-aineita. 

Hamppukangas on hengittävä materiaali hamppukuidun huokoisen rakenteen johdosta. Materiaali pysyy viileänä kuumalla säällä ja lämmittää viileässä.
Hoito-ohjeena ensisijaisesti aina tuuletus. Konepesu 40°C.
Rumpukuivausta ei suositella.

70% HAMPPU, 30% PUUVILLA

Kesällä 2023 mallistoon tuli mukaan 70% hamppu, 30% puuvilla muslinkangas. Materiaali valmistetaan Romaniassa.
Konepesu 40°C. Kangas on tarkoituksella valmiiksi rypytetty, joten sitä ei tarvitse silittää, ellei halua sitä sileäksi.

VÄRIT

Kaikki väriaineet tulee luonnosta. Kasvivärjäyksessä käytetään kasveja omalta pihalta, kuten nokkosta, maitohorsmaa, lupiineja ja käpyjä. Talviaikaan värjätään myös ostetuilla luonnonvärijauheilla, kuten krappijuurella ja hennalla (Lawsonia inermis). Värit kiinnitetään kuituun puretusaineiden avulla. Puretteena käytetään pääasiassa alunaa, tummempia sävyjä saadakseen rautavithrillia.
Auringonvalo ja pesukertojen määrä saattaa muuttaa ajanmyötä luonnonväriaineiden sävyä.

TUOTEMERKIT

Pesuohjemerkit ovat luonnonvalkoista puuvillaa ja ne valmistaa Suomessa Tuotenauha Oy. 
Hampputuotteissa olevat brodeeratut logo-merkit on valmistanut Finnlabels Kauhavalla.

NAPIT

Hampputuotteiden rautanapit on taottu käsityönä lähellä olevien seppien toimesta. Kiitos Trollbackens Smedja ja Onnellisen Sepän Paja.

OIKEAN VAATEKOON VALINTA

Löydät vartalonmittataulukon täältä. Lisäksi tuotteiden yhteydessä on mitat vaatteesta, löydät ne tuotekuvien viimeisestä kuvasta. Jos epäröit kahden koon välillä, ota rohkeasti yhteyttä, niin saat apua oikean koon valintaan.
Muutokset pituuteen tai ympärysmittoihin on myös mahdollista toteuttaa niiden tuotteiden osalta, jotka tilausten mukaan valmistetaan.

KORJAUSPALVELU PIXIE DUST -TUOTTEILLE

Pixie Dust -vaatteet suunnitellaan ja valmistetaan kestämään.

Ajan myötä tuotteeseen saattaa kuitenkin tulla käytön jälkiä, reikä tai sauma ratkeaa. Voit silloin ottaa yhteyttä info@pixiedust.fi, korjauspalvelua varten. Palvelu hinnoitellaan tapauskohtaisesti.

VASTUULLISUUS -LISTAUKSET

Pixie Dust on päässyt mukaan #kestävävaate -kampanjan listaukseen, joka kokoaa yhteen kotimaisia vastuullisia tekstiilialan toimijoita.
Kampanjan alulle panija on FINIX-kestävät tekstiiliekosysteemit tutkimushanke. Hankkeen asiantuntijat ovat koonneet listan.
Lisätietoa #kestävävaate – kampanjasta ja listauksen löydät; https://finix.aalto.fi/kestavavaate-kampanja/

Vastuullisuusvaikuttaja Outi Les Pyy on koonnut IG -profiilinsa kohokohtiin kotimaisia vastuullisia merkkejä ja Pixie Dustilla on ilo ja kunnia olla mukana.
Outin Instagramiin pääset tästä; https://www.instagram.com/outilespyy/

AVOIN HINTARAKENNE

Osana läpinäkyvää yritystoimintaa, haluan esitellä teille Suomessa valmistetun vaatteen hintarakennetta esimerkin muodossa.

Aava merinovillapoolo 138€

Myyntihinta sisältää 24% arvonlisäveroa. 26,71€

Materiaalit = Suomessa neulottu merinovillaneulos, Suomessa valmistettu pesuohjemerkki
ja ompelulangat. 24,50€

Valmistus = Leikkuu, ompelu ja viimeistely käsityönä Suomessa. 30,00€

Kate 56,79€, jos ostat tuotteen suoraan valmistajalta.

Kate 12,27€-40,10€, jos ostat tuotteen jälleenmyyjän kautta.
Jälleenmyyjien myyntiprovisio on 15-40%.

Katteella katetaan yrityksen muita kuluja, kuten verkkokaupan ylläpito, markkinointi, pakkausmateriaalit ja kirjanpito. Aikaa käytetään myös tuotteiden suunnitteluun, kaavoitukseen, pakkaamiseen ja lähettämiseen.

AVAINLIPPU

Pixie Dustin mallistolle on myönnetty Avainlippu -merkki 18.11.2021.
Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä. Merkki voidaan myöntää tuotteelle tai tuoteryhmälle, joka on valmistettu Suomessa. Lisäksi suomalaisten kustannusten osuus tuotteen omakustannusarvosta, eli kotimaisuusasteen on oltava vähintään 50 prosenttia. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen kohdistuvat kustannukset. Merkin myöntää Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkkitoimikunta.